Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Available procedures
Inregistrarea sanitară veterinară a obiectivului Stațiune de montă se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
Inregistrarea sanitară veterinară a Exploatațiilor de acvacultură care pun pe piață animale de acvacultură exclusiv pentru consumul uman (ape dulci, maritime) se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București
Inregistrarea sanitară veterinară a obiectivului magazin pentru comercializarea puilor de o zi (comerț cu amănuntul a puilor de o zi),se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București.
Inregistrarea sanitară veterinară de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București a obiectivului de Acvacultură în ape dulci - Instalații, altele decât cele pentru activitatea de producție în domeniul acvaculturii, în care animalele acvatice sunt ținute fără intenția de a fi puse pe piață, cu excepția acvariilor publice
Inregistrarea sanitară veterinară a obiectivului Bazine pentru pescuit sportive (pescuitul în ape dulci) se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, spațiile special amenajate în care se desfășoară activități de adăpostire a animalelor domestice și sălbatice pentru a fi expuse publicului, se inregistreaza ca menajerie de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
In momentul in care dosarul de inregistrare este complet, solicitantul va fi informat de vizita Comisiei de evaluare desemnata de catre DSVSA pentru verificarea conditiilor generale si specifice de functionare, precum si pentru completarea referatului de evaluare in care se precizeaza daca unitatea respecta normele sanitare veterinare specifice in vigoare.
Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, pensiunea pentru animale de companie (unitate cu spații și locuri amenajate în care se desfășoară activități pentru adăpostirea temporară, hrănirea și intreținerea animalelor de companie) se inregistreaza de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de inregistrare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea referatului de evaluare in care se precizeaza daca unitatea respecta normele sanitare veterinare specifice in vigoare.
Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
Procedura prevede modalitatea de eliberare, pentru profesiile de asistent veterinar şi tehnician veterinar reglementate în România, a adeverinţei de conformitate a studiilor absolvite în România cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale.Procedura se aplică oricărui cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European care doreşte să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, o profesie reglementată de legea română. Procedura se aplică, de asemenea, pentru atestarea de către autorităţile române competente a unui titlu oficial de calificare român, eventual completat cu o experienţă profesională sau cu o formare reglementată, în vederea accesului sau exercitării unei profesii reglementate într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European. Respingerea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a cererii de eliberare a adeverinţei de conformitate a studiilor cu prevederile Directivei 2005/36/CE şi/sau a adeverinţei privind exercitarea efectivă şi legală a profesiilor de asistent veterinar şi tehnician veterinar reglementate în România poate fi contestată în termen de 30 de zile de la înştiinţarea solicitantului. Contestatia se solutioneaza de comisia de contestatii constituita la nivelul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.Persoana nemulţumită de modul de soluţionare a contestaţiei se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.
Autorizarea sanitară veterinară a Stației de Incubație de tip Industrial (activitate – creșterea păsărilor),conform legislației în vigoare, se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului Exploatație apicolă comercială pentru material biologic se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz)Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivelor - Unităţi din domeniul reproducţiei şi selecţiei, centru de recoltare material seminal, ovule, embrioni se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz).
Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului - Exploataţii de iepuri şi animale de blană se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz) Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivelor - exploatații de acvacultură (maritimă /ape dulci) se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz). Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Procedura constă în autorizarea/înregistrarea sanitară veterinară, de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București, a unităţilor ce desfaşoară activităţi de intermediere in domeniul hranei pentru animale fără deţinerea de furaje în clădirile/incintele/instalaţiile, mijloacele de transport proprii prevăzute la lit. b) şi/sau d) pct. 4 din Anexa Nr. 1, respectiv Anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 pentru apbarea Normei sanitare veterinare privind pcedura de autorizare/înregistrare sanitar - veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale, cu modificările și completările ulterioare.
NB: Cererile se vor completa si se vor transmite în funcție de specificul unității, astfel: pentru activitățile prevăzute la lit. b) şi/sau d) pct. 4 din Anexa Nr. 1 la Ordinul președintelui ANSVSA nr. 44/2017 se va depune cererea de autorizare, iar pentru cele prevăzute la lit. b) şi/sau d) pct. 4 din Anexa Nr. 2 la Ordinul președintelui ANSVSA nr. 44/2017 se va depune cererea de înregistrare.
Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
În baza Ordinului nr. 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, mijloacele de transport animale vii utilizate pentru călătorii rutiere de scurtă durată, de până la 8 ore, trebuie să fie autorizate sanitar - veterinar de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
Mijloacele de transport animale vii se supun prevederilor Regulamentului Consiliului 1/2005 privind protectia animalelor in timpul transportului si al operatiunilor conexe si de modificare a Directivelor 64/432/CEE si 93/119/CE si a Regulamentului nr.1255/97/CE.
In vederea autorizarii mijlocului de transport, animale vii in calatorii de scurta durata, de pana la 8 ore, mijlocul de transport trebuie sa indeplineasca in prealabil conditiile prevazute in Regulamentul Consiliului nr.1/2005/CE. In termen de 15 zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete, solicitantul va fi informat de vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea mijlocului de transport animale vii, completeaza referatului de evaluare in care se precizeaza indeplinirea conditiilor prevazute de legislatia in vigoare.
Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
Procedura constă în autorizarea unităţilor care desfăşoară atât activităţi prevăzute la lit. b) şi/sau d) din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 pentru apbarea Normei sanitare veterinare privind pcedura de autorizare/înregistrare sanitar - veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale cu modificările și completările ulterioare, cât şi activităţi din domeniul farmaceutic veterinar pentru care deţin autorizaţie/înregistrare sanitar-veterinară eliberată în baza legislaţiei sanitar-veterinare specifice în vigoare, conform prevederilor.
Activitățile prevăzute la lit. b) şi/sau d) din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 sunt:
- Introducerea pe piaţă a aditivilor furajeri şi a produselor menţionate în cap. 1 din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 183/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau a furajelor medicamentate
- Introducerea pe piaţă a preamestecurilor preparate cu ajutorul unor aditivi furajeri, menţionaţi în cap. 2 din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 183/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau a furajelor medicamentate.
Procedura constă în înregistrarea sanitară veterinară a punctelor farmaceutice veterinare de către direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de organizare şi funcţionare a unităţilor farmaceutice veterinare, precum şi procedura de înregistrare sanitară veterinară/autorizare sanitară veterinară a unităţilor şi activităţilor din domeniul farmaceutic veterinar, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 83/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
În cazul unei cereri sau a unei documentaţii incomplete, solicitantul este informat, în maximum 5 zile lucrătoare de la primirea cererii, cu privire la necesitatea transmiterii documentelor necesare completării dosarului.
În baza Ordinului ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a putea deţine o exploataţie comercială de porcine, un operator economic trebuie să fie autorizat de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
În baza Ordinului ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare, unităţile specializate care asigură servicii DDD se supun autorizării sanitar-veterinare de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru activitatea de autorizare sanitar-veterinară a acestor unităţi, se percepe tariful prevăzut de legislaţia în vigoare.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz).
Certificatul de competenta pentru conducatorii si insotitorii de pe vehiculele rutiere care transporta animale vii, denumit in continuare certificatul de competenta profesionala, se elibereaza celor care absolva cursuri de formare profesionala in domeniul transportului de animale vii, organizate de institutii autorizate, potrivit legii.
Certificatul de competenta profesionala este obligatoriu pentru toti conducatorii si insotitorii de pe vehicule rutiere care transporta animale vii in scop economic, pe distante mai mari de 65 km, este valabil pe o perioada de 5 ani, incepand cu data eliberarii atestatului si este redactat in limbile romana si engleza. Certificatul de competenta profesionala nu poate fi eliberat de mai mult de 3 ori intr-o perioada de 5 ani. Dupa expirarea perioadei de valabilitate a Certificatului de competenta profesionala se va elibera un nou certificat numai celor care absolva un nou curs de formare profesionala, organizat în conditiile legii.
Certificatele de competenta profesionala se elibereaza de catre Directia Generala Sanatatea si Bunastarea Animalelor din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Certificatele de competenta profesionala se elibereaza in termen de 20 zile lucratoare de la data depunerii cererii.
Asociaţiile de profil din sectoarele cu activităţi în domeniul alimentar pot elabora şi difuza ghiduri naţionale de bună practică privind respectarea regulilor de igienă a produselor alimentare şi aplicarea principiilor HACCP.
Ghidurile naţionale sunt evaluate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a se asigura că:
a) acestea au fost elaborate cu respectarea cerinţelor legislaţiei aplicabile în vigoare,
b) conţinutul acestora se poate utiliza pentru sectoarele din domeniul alimentar la care se referă acestea,
c) acestea sunt adecvate ca ghiduri pentru conformarea operatorilor cu activitate în domeniul alimentar cu cerinţele de igienă aplicabile în sectoarele şi pebntru produsele alimentare la care se referă.
Autoritatea transmite Comisiei Europene ghidurile naţionale, acestea fiind înregistrate de către Comisie.
În baza Ordinului ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare, punctele de control sunt autorizate de catre direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
În vederea obtinerii autorizatiei sanitare veterinare pentru punctul de control, operatorul economic trimite solicitarea directiei sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, daca punctul de control indeplineste in prealabil toate cerintele prevazute in anexa nr.1 la Regulamentul (CE) nr. 1255/97 al Consiliului privind criteriile comunitare prevazute pentru punctele de asteptare si de modificare de itinerar prevazut in anexa la Directiva 91/628/CEE, cu amendamentele ulterioare. În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea referatului de evaluare in baza caruia se elibereaza autorizatia sanitara veterinara, daca sunt indeplinite cerintele sanitare veterinare. Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti emite autorizatia sanitar-veterinara pentru functionarea punctului de control, care poate fi limitata pentru o anumita specie sau pentru mai multe categorii de animale ori statusuri de sanatate.Autorizatiile sanitar-veterinare pentru punctele de control au cate un cod unic, acordat de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor inainteaza Comisiei Europene lista punctelor de control autorizate.
Procedura constă în înregistrarea specială sanitară veterinară, de către Direcţiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a unităţilor ce desfaşoară activităţi in domeniul subpduselor de origine animala si pduselor derivate care nu sunt destinate consumului uman, respectiv unităţile prevăzute în Anexa Nr. 5 a Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 79/2019 pentru apbarea Normei sanitar - veterinare privind pcedura de înregistrare/autorizare sanitar - veterinară a unităţilor din domeniul subpduselor de origine animală şi pduselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar - veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Certificatul de înregistrare specială sanitar - veterinară prevăzut este emis numai după ce a fost efectuată de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, o verificare la faţa locului a unităţii/mijloacelor de transport, a remorcilor/containerelor respective, înainte de începerea activităţii, iar în urma acestei verificări s-a constatat conformitatea cu toate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească unitatea, prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, de Regulamentul (UE) nr. 142/2011 şi de prezenta normă sanitar – veterinară
Timpul de solutionare a cererii curge de la data depunerii documentatiei complete
Procedura constă în autorizarea sanitară veterinară a farmaciilor veterinare de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de organizare şi funcţionare a unităţilor farmaceutice veterinare, precum şi procedura de înregistrare sanitară veterinară/autorizare sanitară veterinară a unităţilor şi activităţilor din domeniul farmaceutic veterinar, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 83/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor de pe raza judeţului unde funcţionează punctul de lucru al unităţii înregistrează cererea persoanei juridice, verifică dosarul, evaluează unitatea şi emite autorizația sanitară veterinară, în maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.Termenul poate fi prelungit, o singură dată, de către direcția sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor județeană, pentru o perioadă de maximum 15 zile calendaristice, în cazul în care se solicită completarea documentaţiei depuse.
În cazul unei cereri sau a unei documentaţii incomplete, solicitantul este informat, în maximum 5 zile lucrătoare de la primirea cererii, cu privire la necesitatea transmiterii documentelor necesare completării dosarului.
În cazul în care documentaţia depusă este completă, se evaluează unitatea prin personalul de specialitate, cu privire la îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare prevăzute de legislaţia în vigoare pentru unităţile şi activităţile pentru care se solicită autorizarea şi întocmeşte, la sediul unităţii, referatul de evaluare.
Pentru unităţile care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, în baza referatului de evaluare, direcția sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor județeană emite autorizaţia sanitară veterinară de funcţionare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7, în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii referatului de evaluare.
În cazul în care, în urma evaluării de către personalul de specialitate din cadrul direcției sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județeană, se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare, prevăzute de legislaţia în vigoare, se acordă un termen de remediere a deficienţelor de maximum 30 de zile de la data întocmirii referatului de evaluare.
În cazul în care, în urma verificării unităţii, după expirarea termenului de remediere acordat, se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare prevăzute de legislaţia în vigoare, dosarul de autorizare se respinge în baza constatărilor efectuate şi consemnate în referatul de evaluare; solicitantului i se comunică decizia privind respingerea dosarului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data constatării neîndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare.
Timpul de solutionare curge de la data primirii documentației complete.
În baza Ordinului ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare, formaţiunile dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare proprii se supun înregistrării sanitar-veterinare de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
Procedura constă în înregistrarea specială sanitară veterinară, de către Direcţiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a unităţilor ce desfaşoară activităţi in domeniul subpduselor de origine animala si pduselor derivate care nu sunt destinate consumului uman, respectiv unităţile prevăzute în Anexa Nr. 5 a Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitar - veterinare privind pcedura de înregistrare/autorizare sanitar - veterinară a unităţilor din domeniul subpduselor de origine animală şi pduselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar - veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Certificatul de înregistrare specială sanitar - veterinară prevăzut este emis numai după ce a fost efectuată de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, o verificare la faţa locului a unităţii/mijloacelor de transport, a remorcilor/containerelor respective, înainte de începerea activităţii, iar în urma acestei verificări s-a constatat conformitatea cu toate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească unitatea, prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, de Regulamentul (UE) nr. 142/2011 şi de prezenta normă sanitar – veterinară
Timpul de solutionare a cererii curge de la data depunerii documentatiei complete
În cazul furtului, pierderii, distrugerii si deteriorarii Certificatului de competenta profesionala, titularul poate solicita eliberarea unui duplicat. În cazul deteriorarii Certificatului de competenta profesionala, titularul va preda emitentului, la data eliberarii duplicatului, exemplarul deteriorat. Duplicatele se elibereaza o singura data pe perioada valabilitatii Certificatului de competenta profesionala.
Duplicatul Certificatului de competenta profesionala se elibereaza de catre directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti,
În cazul furtului, pierderii, distrugerii si deteriorarii Certificatului de competenta profesionala, titularul poate solicita eliberarea unui duplicat. În cazul deteriorarii Certificatului de competenta profesionala, titularul va preda emitentului, la data eliberarii duplicatului, exemplarul deteriorat. Duplicatele se elibereaza o singura data pe perioada valabilitatii Certificatului de competenta profesionala.
Evaluarea unităţilor este tehnica de control oficial realizată pentru verificarea operatorilor din domeniul alimentar privind respectarea cerinţelor legislative din domeniul siguranţei alimentelor realizată prin examinare şi analizare a dovezilor obiective. Ca urmare a evaluării, unitatea este încadrată într-o categorie de risc ce determină frecvenţa cu care se planifică şi realizează acţiunile de control oficial.
Evaluarea unităţilor şi clasificarea lor în categorii de risc se realizează la intervale prestabilite de timp, specificate în Cap. II, lit. D din Anexa II la ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 35/2016 - Norme metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor.
Operatorul poate solicita reevaluarea unităţii pentru reîncadrarea în categorii de risc, nu mai mult de o dată pe an.Solicitarea reevaluării se face cu prezentarea justificării necesităţii acesteia (intervenţii realizate în cadrul unităţii care au condus la modificarea situaţiei care a stat la baza evaluării anterioare, modificări ale punctelor evaluate)
Procedura descrie modul de înregistrare a activităţilor de vânzare cu amănuntul, aşa cum sunt acestea definite în Cap. II din ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 111/2008.
În înţelesul procedurii, următoarele cantităţi de produse de origine nonanimală obţinute în unitatea de vânzare cu amănuntul pot fi destinate vânzării către alte unităţi de vânzare cu amănuntul, în scopul vânzării către consumatorul final:
1. produse de morărit - până la 120 tone/an; 2. pâine, specialităţi şi produse de panificaţie - până la 120 tone/an 3. paste făinoase - până la 4 tone/an;
4. produse de patiserie-cofetărie - până la 30 tone/an;
5. sucuri de fructe şi legume - până la 12.000 l/an;
6. produse din legume, fructe, ciuperci - până la 10 tone/an;
7. sifon/alte ape îmbuteliate, exceptând apele minerale şi apele de izvor - până la 120 hl/an;
8. uleiuri brute presate la rece - până la 600 l/an;
9. bere - până la 3.000 hl/an;
10. vin - până la 200 hl/an;
11. băuturi alcoolice distilate - până la 50 hl/an echivalent 100% alcool;
12. îngheţată - până la 15 tone/an.
Solicitantul depune dosarul ce cuprinde:
- cerere (cu precizarea denumirii şi adresei unităţii, activitatea desfăşurată, tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării cu amănuntul, locurile de vânzare cu amănuntul a produselor obţinute în unitatea proprie, numărul personalului lucrător)
- schiţa obiectivului unde se desfăşoară activităţile de producţie
- copie - certificat constatator (sau, după caz, certificat de înregistrare eliberat de oficiul registrul comerţului de pe lângă tribunalul pe a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, copie carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol/atestatului de producător)
- copie - act de identitate al reprezentantului legal
- dovadă achitare tarif înregistrare
După verificarea documentaţiei complete, DSVSA notifică reprezentantul unităţii privind planificarea vizitei la faţa locului.
Ridicarea documentului se face de către reprezentantul legal al unităţii sau de o altă persoană împuternicită printr-o delegaţie emisă numai pentru acest scop, semnată şi ştampilată de reprezentantul legal al unităţii.
Unităţile de vânzare cu amănuntul se înregistrează într-un registru special, numărul de înregistrare fiind precedat de literele ,,VA\".
În cazul în care la vizita la faţa locului sunt constatate neconformităţi, procesul verbal de constatare întocmit precizează deficienţele şi măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere, sub semnătura reprezentantului legal al unităţii.
Emiterea documentului de înregistrare are loc în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.
Operatorul care deţine unităţi mobile şi/sau temporare de comercializare a alimentelor solicită înregistrarea la DSVSA judeţeană şi/sau a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială este situat sediul social.
În cazul în care vânzarea se realizează pe raza altui judeţ, operatorul notifică DSVSA judeţenă şi/sau a municipiului Buucreşti pe raza căreia urmează să comercializeze produsele cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de începerea activităţii (anexa 20 la ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 111/2008).
NOTĂ:
Toate documentele depuse/transmise în copie vor fi prezentate şi în formă originală, pentru verificare, la ridicarea documentului de înregistrare.
Inregistrarea sanitară veterinară a obiectivului Punct de însămânțare artificială și embriotransfer se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București ( acesta este reprezentat de spaţii special amenajate, destinate depozitării materialului seminal şi embrionilor în vederea însămânţării artificiale a animalelor).
Înregistrarea sanitară veterinară a obiectivului Pășune, conform legislației în vigoare,se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București. (activități auxiliare – creșterea animalelor, reprezentată de un teren care asigură consumul de hrană a animalelor, salubrizată, amenajată şi întreţinută, destinată păşunatului sezonier).
Înregistrarea sanitară veterinară a Exploatației apicole familiale conform legislației în vigoare, se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București.
Înregistrarea sanitara veterinara a Exploatației comerciale de tip A de păsări (activitate – creșterea păsărilor),conform legislației în vigoare, se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București. Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Înregistrarea sanitară veterinară a Exploatației comerciale de tip A de bovine ,conform legislației în vigoare, se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București.
Autorizarea sanitară veterinară a unităților/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine care desfăşoară activităţi de import, export sau comerţ intracomunitar cu animale vii, material seminal, ovule şi embrioni în vederea obţinerii (atribuirii) codului unic pentru înregistrarea în NOMENCLATORUL NAŢIONAL al Unităţilor/Centrelor de Colectare/Exploataţiilor de Origine care desfăşoară activităţi de import, export sau comerţ intracomunitar cu animale vii, material seminal, ovule şi embrioni se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz) Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului de Exploatatie comerciala de ovine se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, adapostul pentru caini fara stapan (spații împrejmuite, amenajate și dotate pentru adăpostirea și hrănirea câinilor fără stăpân) se înregistreaza de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București. În momentul în care dosarul de inregistrare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea referatului de evaluare in care se precizeaza daca unitatea respecta normele sanitare veterinare specifice in vigoare. Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, canisa( unitatea imprejmuită cu spații și locuri amenajate pentru adăpostirea, creșterea, reproducția și selecția câinilor de rasă destinați unor servicii publice sau comercializări), se întregistreaza de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
În momentul în care dosarul de inregistrare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea referatului de evaluare in care se precizeaza daca unitatea respecta normele sanitare veterinare in vigoare.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, hipodromul, manejul( loc cu spații special amenajate în care se desfășoară activități pentru adăpostirea, antrenarea, testarea cabalinelor și participarea la întreceri sportive sau spații amenajate în care se desfășoară adăpostirea, întreținerea și antrenarea cailor în vederea acțiunilor recreative), se înregistreaza de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București. În momentul în care dosarul de inregistrare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz).
Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului - Expoziție de animale, acvariu public, delfinariu, grădină zoologică se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz). Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului - Exploataţie didactică și experimentală se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz)Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului -Baza de achiziții pentru animale vii se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București (loc împrejmuit cu spaţii amenajate pentru achiziţionarea şi adăpostirea temporară a animalelor în vederea valorificării pe piaţa naţională).
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz).
Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului - Exploatație de carantină se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz). Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivelor - Genoteca de animale se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz, conform legislației).
Procedura de înregistrare sanitar veterinară a activităților de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală, de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, respectiv a municipiului București
Procedura se aplică:
Carmangeriei, Măcelăriei, Centru de sacrificare păsări şi/sau lagomorfe la nivelul exploataţiei, Centru colectare vânat sălbatic, Centru de prelucrare lapte integrat/aparţinând exploataţiei, Centru de prelucrare lapte independent, Exploataţie de producere a laptelui, Ambarcaţiune de pescuit, Punct de debarcare,Magazin de desfacere peşte, pescărie, Centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, Centru de prelucrare a peştelui integrat în ferma de acvacultură, Centru extracţie, colectare miere şi alte produse apicole, Stupină, Magazin de desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole, Centru colectare ouă, Unitate de alimentaţie publică, Pizzerie, Cantină, Laborator de cofetărie şi/sau patiserie, Cofetărie/Patiserie, Pensiune turistică, indiferent de specific, Magazin alimentar, Hipermarket/Supermarket, Unităţi de vânzare prin internet, Automate de vânzare a produselor alimentare, Unităţi mobile de comercializare a alimentelor,Târg, expoziţie de produse alimentare, Puncte gastronomice locale, Depozit alimentar, Catering, Staţie spălare şi dezinfecţie mijloace de transport.
În baza Ordinului ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare, staţiile de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport se supun autorizării sanitar-veterinare de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz).
Procedura se aplică unităților de fabricație/import produse medicinale veterinare, pentru obținerea certificatului privind conformitatea cu buna practică de fabricaţie şi a autorizaţiei de fabricaţie pentru produse medicinale veterinare de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
În termen de 30 zile de la data înregistrării cererii, ANSVSA răspunde solicitantului cu privire la documentele transmise în vederea efectuării inspecției:
a) dacă documentaţia prezentată este completă, solicitantul este anunţat cu privire la acceptarea cererii sale de inspecţie şi cu privire la valoarea tarifului ce trebuie achitat;
b) dacă documentaţia nu este completă, solicitantul este anunţat cu privire la informaţiile care trebuie transmise; în acest caz, termenul de 90 zile prevăzut în Norma sanitară veterinară privind condiţiile de organizare şi funcţionare a unităţilor farmaceutice veterinare, precum şi procedura de înregistrare sanitară veterinară/autorizare sanitară veterinară a unităţilor şi activităţilor din domeniul farmaceutic veterinar, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANSVSA 83/2014, cu modificările și completările ulterioare, începe să curgă de la data la care solicitantul a completat documentaţia.
- Autorizaţia de fabricaţie pentru produse medicinale veterinare, pentru unităţile solicitante, are ca cerinţă obligatorie certificarea unităţii privind conformitatea cu buna practică de fabricaţie; inspecţia constă în verificarea respectării prevederilor Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor şi liniilor directoare referitoare la buna practică de fabricaţie pentru produsele medicinale veterinare, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 86/2020, şi ale Ghidului de bună practică de fabricaţie pentru produsele medicinale veterinare, publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
- Inspecția se desfăşoară conform planului de evaluare întocmit de specialiştii desemnaţi din cadrul ANSVSA, care se transmite unităţii solicitante cu minim 3 zile înainte de data inspecției;
- Inspecţia unităţii se finalizează cu întocmirea unui raport de inspecţie în formatul stabilit de Comisia Europeană prin documentul Compilation of Union Procedures on Inspections and Exchange of Information, conform prevederilor Ordinului președintelui ANSVSA nr. 83/2014, cu modificările și completările ulterioare; raportul se transmite solicitantului în termen de 15 zile calendaristice de la data întocmirii acestuia;
- În cazul unui raport de evaluare favorabil, în termen de maximum 90 de zile de la data înregistrării de către solicitant a documentaţiei complete, ANSVSA emite Certificatul privind conformitatea cu buna practică de fabricaţie şi Autorizaţia de fabricaţie;
- În cazul unui raport de evaluare nefavorabil, după remedierea deficienţelor constatate, unitatea poate solicita efectuarea unei noi inspecții;
- Certificatul privind conformitatea cu buna practică de fabricaţie se emite în formatul comunitar publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi reflectă statutul locului de fabricaţie la data inspecţiei; acest certificat este valabil timp de 3 ani de la data inspecţiei unităţii;
- Autorizaţia de fabricaţie se emite în formatul stabilit de Comisia Europeană prin documentul Compilation of Union Procedures on Inspections and Exchange of Information.
- În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6, autorizaţia de fabricaţie poate fi emisă condiţionat de îndeplinirea anumitor obligaţii impuse;
- Valabilitatea autorizaţiei de fabricaţie este condiţionată de valabilitatea certificatului privind conformitatea cu buna practică de fabricaţie;
- Autorizaţia de fabricaţie se acordă numai pentru spaţiile, produsele medicinale veterinare şi formele farmaceutice specificate în solicitare şi este valabilă 3 ani de la data ultimei inspecții a unităţii pentru buna practică de fabricaţie.
- Cu cel puțin 3 luni înainte de expirarea certificatului privind conformitatea cu buna practică de fabricație, titularul acestuia trebuie să depună la direcția de specialitate din cadrul ANSVSA documentele prevăzute la art. 65, în vederea efectuării inspecției conform prevederilor Regulamentului (UE) 2019/6.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, operatorii economici care desfășoară activități comerciale de transport animale vii trebuie să fie autorizați sanitar - veterinar ca transportatori animale vii de catre direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
Conform prevederilor Regulamentului Consiliului nr.1/2005/CE privind protectia animalelor in timpul transportului si al operatiunilor conexe si de modificare a Directivelor 64/432/CEE si 93/119/CE si a Regulamentului nr.1255/97/ CE, transportatorii, indiferent de tipul calatoriei, trebuie sa fie autorizati. Ulterior, se evalueaza in vederea autorizarii si mijloacele de transport, in functie de durata calatoriei. Directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti verifica in termen de 15 zile calendaristice de la data inregistrarii solicitarii, indeplinirea conditiilor si emite ulterior autorizatia sanitara veterinara de transport animale vii pentru calatorii rutiere de scurta durata sau lunga durata( in functie de solicitare), in cazul in care aceste conditii sunt indeplinite.
Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
Procedura constă în înregistrarea sanitară veterinară, de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București, a unităţilor ce desfaşoară activităţi in domeniul hranei pentru animale, respectiv activităţile şi unităţile prevăzute în Anexa Nr. 2 a Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 pentru apbarea Normei sanitare veterinare privind pcedura de autorizare/înregistrare sanitar - veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția celor prevăzute la art. 9, alin (2)-(7) și (9).
Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, mijloacele de transport animale vii utilizate pentru călătorii rutiere de lungă durată, de peste 8 ore, trebuie să fie autorizate sanitar - veterinar de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
Mijloacele de transport animale vii se supun prevederilor Regulamentului Consiliului 1/2005 privind protectia animalelor in timpul transportului si al operatiunilor conexe si de modificare a Directivelor 64/432/CEE si 93/119/CE si a Regulamentului nr.1255/97/CE, cu amendamentele ulterioare.
In vederea autorizarii mijlocului de transport, animale vii utilizate pentru calatoriile de lunga durata, de peste 8 ore, mijlocul de transport trebuie sa indeplineasca in prealabil conditiile prevazute in Regulamentul Consiliului nr.1/2005/CE. In termen de 15 zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete, solicitantul va fi informat de vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea mijlocului de transport animale vii, completeaza referatului de evaluare in care se precizeaza indeplinirea conditiilor prevazute de legislatia in vigoare. Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
Procedura constă în înregistrarea sanitară veterinară, de către Direcţiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a unităţilor ce desfaşoară activităţi in domeniul subproduselor de origine animala si pduselor derivate care nu sunt destinate consumului uman, respectiv unităţile prevăzute în Anexa Nr. 4 (cu respectarea exceptiei prevazute la art 21) a Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 79/2019 pentru apbarea Normei sanitar - veterinare privind pcedura de înregistrare/autorizare sanitar - veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi pduselor derivate care nu sunt destinate consumului uman.
În baza Ordinului ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a putea deţine o exploataţie comercială de bovine, un operator economic trebuie să fie autorizat de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea referatului de evaluare in care se precizeaza daca unitatea respecta normele sanitare veterinare specifice in vigoare.
Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
Certificatul de competenta pentru personalul implicat in realizarea operatiunilor de ucidere si a operatiunilor aferente, precum si pentru responsabilii cu bunastarea animalelor din abatoare, denumit in continuare certificatul de competenta profesionala, se elibereaza celor care absolva cursuri de formare profesionala in domeniul protectiei animalelor in momentul operatiunilor de ucidere organizate de institutii autorizate, potrivit legii. Certificatul de competenta profesionala este obligatoriu pentru:
-personalul implicat in realizarea operatiunilor de ucidere si a operatiunilor aferente, respectiv personalul implicat in realizarea operatiunilor de: descarcare, manipulare a animalelor, imobilizare, asomare, sangerare si sacrificare;
-personalul implicat in realizarea operatiunilor de ucidere pentru controlul bolilor sa in uciderile de urgenta;
-personalul implicat in uciderea animalelor pentru blana; responsabilii cu bunastarea animalelor din abatoare. Sunt exceptate de la aceasta prevedere abatoarele care sacrifica mai putin de 1.000 de unitati animal viu pentru mamifere sau 150.000 de unitati pe an pentru pasari sau iepuri de crescatorie. Certificatul de competenta este valabil pe o perioada de 4 ani si este redactat connform modelului prevazut in anexa nr.1 a Ordinului nr. 73/2013 privind aprobarea procedurii de organizare si de desfasurare a cursurilor de formare pentru personalul implicat in realizarea operatiunilor de ucidere si a operatiunilor aferente, precum si a celor destinate responsabililor cu bunastarea animalelor din abatoare. Certificatele de competenta sunt recunoscute pe teritoriul tuturor statelor membre. Romania recunoaste certificatele de competenta profesionala eliberate intr-un alt stat membru, tematica cursurilor absolvite avand la baza prevederile Regulamentului Consiliului (CE)1099/2009. Certificatul de competenta profesionala nu poate fi eliberat de mai mult de 2 ori într-o perioada de 3 ani. Dupa expirarea perioadei de valabilitate a Certificatului de competenta profesionala se va elibera un nou certificat numai celor care absolva un nou curs de formare profesionala, organizat în conditiile legii.
Certificatul de competenta profesionala se elibereaza de catre directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in baza atestatului de promovare eliberat ca urmare a promovarii cursului de formare profesionala, pentru personalul implicat in realizarea operatiunilor de ucidere si a operatiunilor aferente, precum si responsabili cu bunastarea animalelor din abatoare, din abatoarele sau unitatile de pe raza judetului/ municipiului bucuresti in care se realizeaza operatiuni de ucidere.
Autorizarea sanitară veterinară a Târgurilor de animale vii se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a Municipiului București. În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz)Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Desfăşurarea activităţii unităţilor utilizatoare, crescătoare şi furnizoare de animale utilizate în scopuri ştiinţifice este permisă în baza autorizaţiei sanitare veterinare emise de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru activitatea de autorizare sanitar-veterinară se percepe tariful prevăzut de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea referatului de evaluare.
Procedura constă în autorizarea activităţii de distribuţie a produselor medicinale veterinare, reagenţilor şi seturilor de diagnostic de uz veterinar de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de organizare şi funcţionare a unităţilor farmaceutice veterinare, precum şi procedura de înregistrare sanitară veterinară/autorizare sanitară veterinară a unităţilor şi activităţilor din domeniul farmaceutic veterinar, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 83/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
În cazul unei cereri sau a unei documentaţii incomplete, solicitantul este informat, în cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea cererii, cu privire la necesitatea transmiterii documentelor necesare completării dosarului.
Evaluarea unităţilor de distribuţie a produselor medicinale veterinare, reagenţilor şi seturilor de diagnostic de uz veterinar se face pentru fiecare punct de lucru.
Autorizaţiile de distribuţie a produselor medicinale veterinare, reagenţilor şi seturilor de diagnostic de uz veterinar se eliberează pentru fiecare punct de lucru.
În cazul în care, în urma verificării de către personalul de specialitate din cadrul direcției sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor județeană, se constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, se acordă un termen de remediere a deficienţelor de maximum 30 de zile calendaristice de la data întocmirii referatului de evaluare.
În cazul în care, în urma verificării unităţii, după expirarea termenului de remediere acordat, se constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, dosarul de autorizare se respinge în baza constatărilor efectuate şi consemnate în referatul de evaluare; solicitantului i se comunică decizia privind respingerea dosarului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data constatării neîndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare.
Certificatul de competenta privind cresterea si protectia puilor de carne, denumit in continuare certificatul de competenta profesionala, se elibereaza celor care absolva cursuri de formare profesionala in domeniul normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne. privind cresterea si protectia puilor de carne, organizate de institutii autorizate, potrivit legii. Certificatul de competenta profesionala este obligatoriu pentru proprietarii si crescatorii de pui de carne, care detin ferme cu peste 500 de pui. Certificatul de competenta profesionala nu poate fi eliberat de mai mult de 2 ori într-o perioada de 3 ani. Dupa expirarea perioadei de valabilitate a Certificatului de competenta profesionala se va elibera un nou certificat numai celor care absolva un nou curs de formare profesionala, organizat în conditiile legii.
Aceste cursuri nu sunt obligatorii pentru:
-proprietarii si crescatorii care detin exploatatii destinate cresterii puilor in sistem extensiv;
proprietarii si crescatorii care detin exploatatii in care pui sunt crescuti in aer liber sau in sistem ecologic si nici pentru cei care detin exploatatii in care sunt crescuti doar pui de reproductie;
-persoanele care detin statii de incubatie;
-proprietarii si crescatorii care detin exploatatii cu mai putin de 500 de pui.
Certificatele de competenta profesionala se elibereaza de catre directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza carora functioneaza ferma proprietarului sau in care isi desfasoara activitatea crescatorul de pui de carne.
Înregistrarea sanitara veterinara a Stației de Incubație de tip gospodăresc (activitate – creșterea păsărilor) se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
Înregistrarea sanitara veterinara a obiectivului Tabără de vară/stână (activități auxiliare pentru creșterea animalelor),conform legislației în vigoare, se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București (obiectivul este reprezentat de un loc împrejmuit cu amenajări în care se desfăşoară activităţi pentru adăpostirea şi îngrijirea sezonieră a animalelor cu respectarea condiţiilor de protecţie şi bunăstare a animalelor),
Inregistrarea sanitară veterinară a obiectivului Crescătorii de vânat (creșterea altor animale),conform legislației în vigoare, se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București
Inregistrarea sanitară veterinară a obiectivului Frizerie pentru animale de companie de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București. (reprezentată de o unitate specializată în care se desfăşoară activităţi pentru prestarea de servicii de igienă şi sanitare la animale de companie).
Înregistrarea sanitară veterinară a obiectivului Complexuri de vânătoare (creșterea altor animale) conform legislației în vigoare, se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București.
Înregistrarea sanitară veterinară a Exploatației comerciale de tip A de ovine/caprine conform legislației în vigoare, se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București.
Înregistrarea sanitară veterinară a Exploatației comerciale de tip A de porcine,conform legislației în vigoare, se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Județene, respectiv a municipiului București.
Procedura se aplică laboratoarelor supuse supravegherii şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator, pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Următoarele categorii de laboratoare sunt autorizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene/a Mun. Bucureşti:
- laboratoarele care desfăşoară ca unică activitate depistarea prezenţei Trichinella din ţesut muscular, în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1.375 al Comisiei din 10 august 2015 de stabilire a normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa de Trichinella în carne, cu amendamentele ulterioare;
- laboratoarele organizate în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor profesionale din sectorul agroalimentar supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator;
- laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor aferente exclusiv unităţilor din industria alimentară, unităţilor producătoare de hrană pentru animale sau unităţilor de creştere a animalelor supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor organizate în unităţile în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator, cunoscute şi sub denumirea de laboratoare uzinale.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi înştiinţat despre vizita Comisiei de evaluare la sediul laboratorului pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, scoala pentru dresaj( unitate organizată cu spatii și locuri împrejmuite în care se desfășoară activitătii pentru adăpostirea, hrănirea și dresarea câinilor) se inregistreaza de catre direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, mijloacelele de transport animale vii pe o distanță de până la 65 km trebuie să fie înregistrate sanitar - veterinar de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
Mijloacele de transport animale vii se supun prevederilor Regulamentului Consiliului 1/2005 privind protectia animalelor in timpul transportului si al operatiunilor conexe si de modificare a Directivelor 64/432/CEE si 93/119/CE si a Regulamentului nr.1255/97/CE.
Inregistrarea mijloacelor de transport animale vii nu se aplica:
-daca fermierii isi transporta propriile animale cu vehicule agricole pe o distanta mai mica de 50km de la exploatatia lor.
- animalelor aflate in transhumanta sezoniera, daca sunt deplasate cu un mijloc de transport rutier, precum si celor transportate la sau la cabinetele sau clinicile veterinare, la recomandarea medicului veterinar.
-transporturilor de animale vii efectuate fara scop economic.
În vederea inregistrarii mijlocului de transport, animale vii pe o distanta de pana la 65 Km, mijlocul de transport trebuie sa indeplineasca in prealabil conditiile prevazute in Regulamentul Consiliului nr.1/2005/CE. In termen de 15 zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete, solicitantul va fi informat de vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea mijlocului de transport animale vii, completeaza referatului de evaluare si stabileste, pe baza legislatiei in vigoare, specia/ speciile de animale, categoria/ categoriile de animale si numarul maxim de animale care sunt transportate, in functie de suprafata utila.
Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului de Exploatatie comerciala de ecvinede se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz).
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului de Exploatatie comerciala de caprine se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București
Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului -Exploataţii pentru creșterea animalelor ballai se face de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București unitate cu organizare specifică în care se cresc animale din specii nenominalizate în legislația în vigoare).
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz). Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
În baza Ordinului 16/2010, cu modificările și completările ulterioare, pentru a putea deține spații amenajate corespunzător pentru achiziționarea,depozitareaprezentarea şi comercializarea animalelor de companie şi exotice, a hranei pentru acestea, accesorii, momeli şi cosmetice, un operator economic, persoană fizică sau juridică, trebuie să fie înregistrat sanitar-veterinar de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de inregistrare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea referatului de evaluare in care se precizeaza daca unitatea respecta normele sanitare veterinare in vigoare.
Timpul de solutionare curge de la data depunerii documentatiei complete.
Procedura de autorizare sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților de industrie care produc , procesează , depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală, de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
Procedura se aplică:
a. - unităților de industrie alimentară care produc, procesează, depozitează, și/sau distribuie produse de origine animală
1. unități înainte de amplasare și de începerea construcției,
2. unități cu constructia deja existentă,
b. - mijloacelor de transport care transporta produse de orgine animală.
ATENȚIE
În cazul în care mijlocul de transport urmează să fie utilizat pentru transportul alimentelor de origine animală, precum şi a celor de origine nonanimală, se emite un singur document de autorizare sanitar veterinar si pentru siguranța alimentelor, conform prevederilor ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 57/2010, cu înscrierea tuturor tipurilor de produse alimentare transportate.
Autorizarea sanitară veterinară a obiectivului - Depozit de material seminal, ovule, embrioni se face prin Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz). Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităților de vânzare directă a produselor primare de origine animală, de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
ATENTIE!!!
Vânzarea directă de produse primare de origine animală:
- include şi furnizarea de către producători direct către consumatorul final a produselor primare de origine animală, în cantitățui mici, în pieţele agroalimentare, cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, organizării unor manifestări în perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de către autorităţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional;
- include şi furnizarea directă a laptelui crud, prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de vaci de lapte autorizate/înregistrate sanitar-veterinar;
- nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie.
Procedura se aplică:
- producatorii de produse primare
- automatelor de vânzare directă de lapte crud
a)amplasate în judeţul pe teritoriul căruia este autorizată/înregistrată sanitar-veterinar şi funcţionează exploataţia de origine.
b)amplasate în afara judeţului pe teritoriul căruia este autorizată/înregistrată sanitar-veterinar şi funcţionează exploataţia de origine.
În baza Ordinului ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a putea deţine o exploataţie comercială de păsări, un operator economic trebuie să fie autorizat de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru activitatea de autorizare sanitar-veterinară se percepe tariful prevăzut de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.
În momentul în care dosarul de autorizare este complet, solicitantul va fi informat despre vizita Comisiei de evaluare desemnată de către DSVSA pentru verificarea condiţiilor generale şi specifice de funcţionare, precum şi pentru completarea fişei de evaluare şi a referatului de evaluare (dupa caz).
Procedura constă în autorizarea sanitară veterinară, de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București, a unităţilor/mijloacelor de transport ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale, respectiv activităţile şi unităţile prevăzute în Anexa Nr. 1 a Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 pentru apbarea Normei sanitare veterinare privind pcedura de autorizare/înregistrare sanitar - veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția celor prevăzute la art. 4, alin (2) și (3) și art. 5, alin (5).
Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti verifică, în termen de 25 de zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete, îndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare pentru unităţile care desfăşoară activităţile pentru care se solicită autorizarea şi întocmeşte referatul de evaluare. În baza referatului de evaluare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite autorizaţia sanitar-veterinară, pentru unităţile care desfăşoară activităţile pentru care solicită autorizarea în maximum 5 zile lucrătoare de la data întocmirii referatului de evaluare.
Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Procedura constă în înregistrarea sanitară veterinară, de către Direcțiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Județene, respectiv a municipiului București, a mijloacelor de transport al hranei pentru animale, conform prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 pentru apbarea Normei sanitare veterinare privind pcedura de autorizare/înregistrare sanitar - veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale cu modificările și completările ulterioare.
În vederea obţinerii înregistrării sanitar-veterinare pentru mijloacele de transport, unitatea/societatea deţinătoare a mijloacelor de transport trebuie să deţină în prealabil o autorizaţie/înregistrare sanitar-veterinară.
Sunt scutite de obţinerea înregistrării sanitar-veterinare mijloacele de transport prevăzute la Art. 12, alin (4) din Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017, cu modificările și completările ulterioare.
Timpul de soluționare curge de la data depunerii documentației complete.
Exportul produselor medicinale veterinare către țările terțe se poate realiza în baza certificatului farmaceutic al produsului medicinal veterinar emis de către structura de specialitate din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
La cererea producătorului/exportatorului de produse medicinale veterinare sau a autorităților dintr-o țară terță importatoare, ANSVSA certifică faptul că producătorul deține o autorizație de fabricație, prin eliberarea unui certificat al cărui model este prevăzut în anexa nr. 21 sau a unui certificat al cărui format este stabilit de autoritățile dintr-o țară terță importatoare, în concordanță cu cel recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.
Dacă producătorul nu deține o autorizație de comercializare, acesta trebuie să furnizeze Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor o declarație în care să explice de ce nu dispune de această autorizație.
Certificatul farmaceutic al produsului medicinal veterinar se eliberează pentru un singur produs medicinal veterinar.
Proiectele ce implică utilizarea animalelor în proceduri se desfăşoară numai cu o autorizare prealabilă de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti. În situaţia în care proiectul este complex sau multidisciplinar, autoritatea competentă poate prelungi termenul de acordare a autorizaţiei sanitare veterinare o singură dată, cu maximum 15 zile lucrătoare.
Procedura constă în înregistrarea:
- unităţilor care desfăşoară atât activităţi prevăzute la lit. b), d) şi/sau f) din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 pentru apbarea Normei sanitare veterinare privind pcedura de autorizare/înregistrare sanitar - veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale cu modificările și completările ulterioare, cât şi activităţi din domeniul farmaceutic veterinar pentru care deţin deja o autorizaţie/înregistrare sanitar-veterinară eliberată în conformitate cu legislaţia în vigoare;
- unităţilor care desfăşoară activităţi prevăzute la lit. g) şi/sau h) din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 pentru apbarea Normei sanitare veterinare privind pcedura de autorizare/înregistrare sanitar - veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale cu modificările și completările ulterioare, ce deţin deja o autorizaţie/înregistrare sanitar-veterinară eliberată în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru activităţi în domeniul produselor alimentare;
- exploataţiilor de creştere a animalelor destinate producţiei de alimente, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar în conformitate cu legislaţia în vigoare din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, care deţin moară proprie, malaxor propriu sau malaxoare mobile pentru producerea de furaje prevăzute în anexa 2 la la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 pentru apbarea Normei sanitare veterinare privind pcedura de autorizare/înregistrare sanitar - veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale cu modificările și completările ulterioare.
Procedura constă în autorizarea sanitară veterinară, de către Direcţiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a unităţilor ce desfaşoară activităţi in domeniul subpduselor de origine animala si pduselor derivate care nu sunt destinate consumului uman, respectiv unităţile prevăzute în art 24 alRegulamentului nr. 1069/2009 al Parlamentului eupean şi al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subpdusele de origine animală și pdusele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abgare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) şi în Anexa Nr. 6 a Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitar - veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar - veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman.
Autorizaţia sanitar - veterinară este emisă numai după ce a fost efectuată, de către direcţia sanitar - veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, verificarea la faţa locului a unităţii respective, înainte de începerea activităţii, iar în urma acestei verificări se constată că unitatea îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.
Pentru unitatile prevazute la pct. (1), (5), (7) şi (8) din Anexa nr. 6 la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 79/2019, în vederea verificării şi certificării conformităţii cu prevederile Regulamentului (CE) 1069/2009 şi ale Regulamentului (UE) 142/2011, inainte de amplasarea şi de începerea construcţiei, trebuie solicitat Avizul de principiu ( vezi Pcedura de emitere a avizului de principiu în vederea autorizării sanitar-veterinare a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul subpduselor de origine animală şi pduselor derivate care nu sunt destinate consumului uman).
În vederea obţinerii autorizaţiei sanitar - veterinare, operatorii unităţilor de pcesare au obligaţia efectuării validării acestor unităţi, cu respectarea prevederilor cap. I secţiunea 2 din anexa XVI şi respectiv ale cap. I din anexa X la Regulamentul (CE) nr. 142/2011.
Timpul de solutionare a cererii curge de la data depunerii documentatiei complete.
În cazul unor modificări referitoare la denumirea societăţii, schimbarea sediului social sau al altor modificări care nu necesită efectuarea verificării unităţii/mijlocului de transport la faţa locului se emite un nou document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor, cu acelaşi număr de înregistrare la data emiterii documentului, fără preceperea unui tarif.
La emiterea noului document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor se anulează şi se retrage documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor emis anterior.
NOTĂ:
Toate documentele depuse/transmise în copie vor fi prezentate în formă originală, pentru verificare/retragere, la ridicarea noului document de înregistrare.
Înregistrarea este realizată de către DSVSA judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe a cărei rază teritorială se află sediul social al operatorului din domeniul alimentar sau un punct de lucru înregistrat, pentru care desfăşoară activităţi de transport alimente de origine nonanimală, fără comercializare directă a alimentelor din mijlocul de transport către consumatorul final.
Dacă operatorul realizează şi comercializare directă a alimentelor din mijlocul de transport către consumatorul final, mijlocul de transport se înregistrează la DSVSA a judeţului pe raza căruia se află sediul social.
După verificarea documentaţiei complete, DSVSA notifică reprezentantul operatorului privind planificarea verificării mijlocului de transport.
Ridicarea documentului se face de către reprezentantul legal al unităţii sau de o altă persoană împuternicită printr-o delegaţie emisă numai pentru acest scop, semnată şi ştampilată de reprezentantul legal al unităţii.
În cazul în care la verificarea mijlocului de transport sunt constatate neconformităţi, procesul verbal de constatare întocmit precizează deficienţele şi măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere, sub semnătura reprezentantului legal al unităţii.
Excepţie:
În cazul în care mijlocul de transport urmează să fie utilizat pentru transportul alimentelor de origine nonanimală, precum şia celor de origine animală, se emite un singur document de autorizare, conform prevederilor ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 57/2010, cu înscrierea tuturor tipurilor de produse alimentare transportate.
NOTĂ:
Toate documentele prezentate în copie vor fi prezentate şi în formă originală, pentru verificare, la ridicarea documentului de înregistrare.
Procedura constă în autorizarea sanitară veterinară, de către Direcţiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a unităţilor şi a mijloacelor de transport prevazute la punctele (14) - (20) din Anexa 6 la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitar - veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar - veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman.
Unităţile înregistrate/autorizate sanitar - veterinar conform prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 44/2017 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare/înregistrare sanitar-veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale şi pentru modificarea anexei nr. 6 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să deţină o autorizaţie sanitar-veterinară dacă sunt îndeplinite prevederile anexei nr. IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001. Autorizaţia sanitar-veterinară este emisă numai după ce direcţia sanitar - veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, a verificat la faţa locului unitatea respectiva, înainte de începerea activităţii, iar în urma acestei verificări s-a constatat că unitatea îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia specifică în vigoare. În situaţia în care sunt îndeplinite cerinţele sanitar - veterinare, direcţia sanitar - veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite, în termen de 5 zile lucrătoare de la data completării fişei de evaluare, autorizaţia sanitar - veterinară pentru utilizarea pduselor de la nerumegătoare pentru pducerea furajelor combinate destinate animalelor nerumegătoare de fermă. Timpul de solutionare a cererii curge de la data depunerii documentatiei complete.
În cazul în care în urma solicitării de înregistrare a mijlocului de transport produse alimentare de origine nonanimală, DSVSA judeţeană şi/sau a municipiului Bucureşti nu a emis document de înregistrare, iar referatul de evaluare întocmit la verificarea mijlocului de transport include deficienţele constatate şi termene de remediere a lor, la expirarea acestor termene reprezentantul legal al unităţii poate solicita reverificarea.
Solicitantul depune cerere pentru reverificarea mijlocului de transport, iar inspectorii DSVSA judeţeană şi/sau a municipiului Bucureşti planifică o nouă evaluare.
Dacă sunt îndeplinite toate condiţiile pentru înregistrare, în termen de 15 zile de la înregistrarea cererii solicitantului se propune emiterea documentului de înregistrare.
Ridicarea documentului de înregistrare se face de către reprezentantul legal al unităţii sau de o altă persoană împuternicită printr-o delegaţie emisă numai pentru acest scop, semnată şi ştampilată de reprezentantul legal al unităţii.
Dacă deficienţele constatate nu sunt remediate, nu se emite document de înregistrare, iar aceasta decizie e consemnată în procesul-verbal de constatare.
Excepţie:
În cazul în care mijlocul de transport urmează să fie utilizat pentru transportul alimentelor de origine nonanimală, precum şia celor de origine animală, se emite un singur document de autorizare, conform prevederilor ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 57/2010, cu înscrierea tuturor tipurilor de produse alimentare transportate.
NOTĂ:
Toate documentele depuse/transmise în copie vor fi prezentate şi în formă originală, pentru verificare, la ridicarea documentului de înregistrare.
Operatorii cu activitate în domeniul alimentar care derulează operaţiuni de import al alimentelor de origine nonanimală cuprinse în lista publicată ca anexă la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 145/2007, cu modificările şi completările ulteriorare, au obligaţia de a notifica importul cu 24 h înainte de sosirea transportului.
Notificarea se face prin transmiterea ,,Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală\" (DI), completat în partea A, la postul de inspecţie la frontieră prin care urmează să se deruleze importul.
Fiecare transport de produse alimentare de origine nonanimală importate prin posturile de inspecţie la frontieră este însoţit până la destinaţie de originalul DI, completat , semnat şi parafat de inspectorul autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din postul de inspecţie la frontieră.În cazul în care produsele cu destinaţia România au intrat pe teritoriul Comunităţii Europene prin puncte de intrare aflate pe teritoriul altui stat membru, altele decât posturile de inspecţie la frontieră desemnate de pe teritoriul României, operatorul economic notifică direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti sosirea mărfii în depozitul de destinaţie înscris în DI.
Notificarea se face cu 24 h înainte de sosirea mărfii la punctul final de import. Produsele alimentare de origine nonanimală care provin din ţări terţe şi sunt introduse pe teritoriul României prin poştă, curierat rapid, se supun controlului oficial conform prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 145/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
